streda 13. februára 2013

Americký jablkový koláč

Šťavnatá jablková delikatesa, nechajte sa inšpirovať už na Valentína :-)
A ešte jedna maličkosť... Najlepšia je teplá, takže odporúčam vždy prehriať kúsok v mikrovlnke :-)

Cesto :
250 g hladkej múky
160 g Hera
štipka soli
1/2 hrnčeka studenej vody
1-2 PL práškového cukru

Plnka :
10 jabĺk
šťava z 1/2 citróna
2 PL práškového cukru
1 škoricový cukor
1 vanilkový cukor
1 vanilkový pudingový prášok
2 PL hrozienok
2 PL brusníc
50 g sušených marhulí

ďalej potrebujeme :
slivkový lekvár
nasekané vlašské alebo iné orechy ( mandle, lieskovce )

Postup :
Cesto :
V miske zmiešame múku, so štipkou soli, práškovým cukrom, herou a vodou. Vypracujeme polotuhé cesto ( také aby sa nám dobre vaľkalo ). Cesto rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme. Prenesieme do okrúhlej formy koláč a vystelieme aj po bokoch tak aby nám kúsok cesta pretŕčal.
Na cesto rozotrieme jablkovú plnku a zakryjeme druhou časťou rozvaľkaného cesta. Okraje postláčame a spojíme. Vrchnú časť popicháme vidličkou a pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 160°C 35 minút.
Ešte horúci koláč natrieme slivkovým lekvárom a posypeme nasekanými orechami.

Jablková plnka :
Jablká očistíme a nakrájame na kocky. Vložíme do hrnca, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme práškovým, vanilkovým a škoricovým cukrom. Prisypeme hrozienka, brusnice a marhule, ktoré sme mali namočené vo vode, alebo v rume/ume. Celé chvíľku dusíme. Na záver do jablkovej zmesy vmiešame vanilkový pudingový prášok.

Dobrú chuť :-)))

4 komentáre:

  1. Ešte by som sa predsa rada opýtala,už priamo pri tomto receptíku.Tie srdiečka sú upečené z toho istého cesta? Držia len tým lekvárom?
    Už mi priam slinky tečú. Klobúk dolu pre vašimi receptami aj s obrázkovým vyhotovením :-) Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno tie srdiečka sú vlastne zo odrezkov cesta, ktoré mi ostalo a tak som povykrajovala také akoby linecké koláčiky-keksíky a upiekla a použila na ozdobu :-) Keďže na vrchnej časti je pomerne hrubšia vrstva lekváru veľmi jednoucho sa to zdobilo, jemne bokom povtláčať do slivkového lekváru , posypať orieškami a mňamka hotová, jednoducá a rýchla, svieža a šťavnatá :-)))ďakujem za fantastickú pochvalu, veľmi potešila, budem sa snažiť popridávať ďalšie jednooduché , rýchla, chutné a hlavne odskúšané receptíky... s pozdravom a prianím pekného dňa Tinka

      Odstrániť
  2. Ďakujem veľmi pekne, chystám sa ho urobiť ujovi na oslavu narodenín. :-)
    Lucia

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vyzerá to neskutočne super, keď som tu zazrela fotky hneď som hľadala recept...ukážem čo najskôr mamine a vyskúšame :)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...