utorok 11. decembra 2012

Hruškový koláč s orechami

Výborný jesenný koláčik :-)

Cesto :
 150 g múka polohrubá
 1 vajce
 100 g masla
 70 g cukor práškový
 100 g orechy vlašské mleté

Plnka :
 3 ks čerstvé hrušky
 2 PL citrónová šťava
 200 g smotana kyslá
 3 vajcia
 2 PL solamylu
 70 g cukor práškový

Sneh :
 2 bielky
 50 g cukor práškový
 50 g orechy vlašské mleté
 1 vanilkový cukor

Ďalšie suroviny :

na posypanie mandľové lupienky ( nemusia byť )

Postup :
Cesto : Do misy dáme múku, cukor, mleté orechy, vajce, maslo a vypracujeme cesto. Dve tretiny cesta rotlačíme mokrou rukou do vymastenej a strúhankou vysypanej okrúhlej tortovej formy. Cesto popicháme vidličkou. Zo zvyšného cesta urobíme dlhší šúľok a roztlačíme ho na boky formy. Vložíme do vyhriatej rúry a predpečieme ( približne 17 minút pri 170°C ). Kyslú smotanu vmiešame s vajcami, práškovým a vanilkovým cukrom a so Solamylom. Zmes vylejeme na predpečené cesto a dáme zapiecť na 15 minút. Olúpané hrušky rozpolíme, vykrojíme jadrovníky nakrájame, polejeme a pomiešame s citrónovou šťavou ( lepšie je ak sa hrušky nakrájajú na menšie kocky ) . Zatiaľ vyšľaháme bielky , pridáme cukor a na koniec vmiešame pomleté orechy. Koláč vyberieme z rúry, obložíme nakrájanými hruškami, potrieme snehom, posypeme mandľovými lupienkami, vložímme naspäť do rúry a dopečeme dozlatista.

Tip : Bielka som použila z mrazu, pretože keď robím kysnuté cesto, napríklad šišky či buchty, cesto je mäkšie ak použijem len žĺtka :-))) Bielka na kvalite určite nestratia... Hrušky môžeme nahradiť aj jablkami a ešte chutnejší koláčik bude ak ovocie nastrúhate na hrubšom strúhadle a zbavíte prebytočnej šťavy :-)

Dobrú chuť :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...