utorok 13. novembra 2012

Ryža alebo tarhoňa z tlakového hrnca


Je veľa spôsobov na prípravu ryže a toto je jeden z nich. Navyše veľmi rýchly a ušetríte nielen svoj čas, ale aj energiu :-)

Potrebujeme :
olej
ryža
soľ
cibuľa 1ks
klinčeky 10 ks

ďalej môžeme použiť a ryžu dochutiť:
zelenina podľa vlastného výberu
alebo huby
vegeta
bujón
korenie karí
bylinky

Postup :
Na troške oleja orestujeme umytú ryžu. Pridáme vodu, tak aby zakryla ryžu a voda bola 1 cm nad ryžou. Vodu osolíme a vložíme jednu očistenú cibuľu do ktorej sme si napichali klinčeky. Tlakový hrniec uzatvoríme a natlakujeme na najsilnejšom plameni. Počkáme kým nám začne hrniec syčať, stíšime oheň na slabšie ( tak na 2 na elektrickom ) stopneme 3 maximálne 4 minúty. Viac NIE ! Ryža by sa rozvarila. Po 4 minútach vypneme a ryža sa pekne za 20 minút dorobí. Navyše nám dlho vydrží horúca. Keď otvoríte hrniec ryžu premiešajte a podávajte :-))) Skúste do ryže pridať šampióny, hrášok, bylinky, kari korenie alebo maggi kocku, alebo len pár klinčekov, ktoré po uvarení vyberiete. Ryža bude mať inú príjemnú zmenenú chuť. V mojom prípade som pridala hrášok a cibuľu napichanú klinčekami.

Tarhoňa z tlakovoho hrnca : Suchú tarhoňu orestujeme na troške oleja do zlata. Zalejeme vodou, aby voda bola 1 cm nad tarhoňou. Osolíme, premiešame a tlakový hrniec uzavrieme. Natlakujeme na najsilnejšom ohni. Keď je hrniec natlakovaný, stíšime na slabý plameň ( opäť ak máte elektrický sporák tak na 2 ), stopneme 4 minúty a potom vypneme a necháme dorobiť. Opäť po otvorení premiešame, aby sa nám dobre naberala.

Dobrú chuť :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...