štvrtok 15. novembra 2012

Nekysnutá vianočná štóla s tvarohom

Toto typické vianočné pečivo poľahky zvládne aj začínajúca mladá gazdinka...


Cesto :
500 g múka polohrubá
180 g cukor práškový
50 g kokos
100 g orechy vlašské posekané
50 g hrozienka
100 g kandizované ovocie
250 g tvaroh jemný
1 ks prášok do pečiva
2 ks vajcia
250 g maslo
1 ks vajce na potretie



Postup :
Múku zmiešame s cukrom, kypriacim práškom do pečiva a kokosom. Pridáme zmäknuté maslo, 2 vajíčka, jemný tvaroh, umyté a nakrájané kandizované ovocie, orechy a hrozienka, ktoré sme mali vopred namočené vo vode, alebo v rume. Vypracujeme cesto a vytvarujeme štólu. Cesto roztlačíme na hrubší plát a preložíme na polovicu, tak aby nám spodný okraj pretŕčal. Potom vytvarujeme na vrchu štóly malý žliabok a preložíme na plech vystalný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C 45 minút. Keď nám štóla chytí peknú kôrku, tak ju počas pečenia prikryjeme alobalom a dopekáme. Špajdľou vyskúšame či je štóla aj v strede dobre prepečená. Necháme vychladnúť a dobre pocukrujeme.

Dobrú chuť a ,,šťastné a veselééé...,,

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...