štvrtok 15. novembra 2012

Medovníková chalúpka pre deti


K čaru Vianoc patrí aj medovníková chalúpka pre deti. U nás doma to bola kolektívna práca, so zdobením pomáhal najmenší Filipko, ktorý lepil cukríky a ozdoby na medovníkoví domček a tatino pomáhal s výstavbou domčeka :-)




 Potrebujeme :
500 g múka hladká
250 g medu
150 g cukor kryštál
125 ml chladná voda
1 vajce
1/2 PL škorica mletá
2 čajové lyžičky perníkové korenie
1 a 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny

Biela poleva :
1 bielok
200 g cukor práškový
1 čajová lyžička solamylu
pár kvapiek citrónovej šťavy



Ďalej na ozdobu potrebujeme :
rôzne cukríky, trubičky, guličky, farebnú ryžu, cukrové vločky
cukor práškový

Postup :
Cesto : Med, cukor a vodu prevaríme. Horúce spracujeme s múkou, mletou škoricou a perníkovým korením . Do takmer vychladnutého cesta pridáme vajce, sódu bicarbónu zmiešanú s trochou múky. Cesto vypracujeme a necháme celú noc odpočinúť v chladničke. Potom po častiach rozvaľkáme na hrúbku 5 mm a vykrojíme rôzne tvary. Kladieme na slabo vymastený plech a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme veľmi krátko, len čo sa medovníčky nafúknu približne 3 minúty ( musia mať svetlo hnedú farbu ) a hneď nevyberáme z plechu, pretože sú veľmi mäkké a poškodil by sa nám tvar. Necháme ich chvíľku na ešte horúcom plechu, zatiaľ si na stôl dáme papier na pečenie a až po chvíli, keď sa dajú zobrať ich prekladáme na rovný povrch a necháme vychladnúť. Medovníky natrieme za horúca rozšľahaným vajíčkom. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Biela poleva na medovníky : Bielok, práškový cukor 2-krát preosiaty, solamyl a pár kvapiek citrónovej šťavy spolu vyšľaháme, kým nebude poleva lesklá. 



Tu je papierová šablóna, STRECHA : 11 X 12 cm - 2 x , BOČNÁ STENA : 11 x 5 cm - 2 x , STENA PREDNÁ : 10 x 13 cm - 1 x s otvorom pre dvere , STENA ZADNÁ : 10 x 13 cm - 1 x bez otvoru pre dvere , PODLAHA : 21 x 30 cm ( veľkosť kancelárskeho papiera ) ,
podľa ktorej sme si vyrezali domček a upiekli. Po vychladnutí sme ozdobili všetky časti domčeka. Zostalo nám nejaké cesto a náš synček je zaťažený na všetky dinosaury, tak som mu upiekla aj tie a dostane ich v mikulášskom balíčku :-) A začneme s domčekom, troška sme si pomohli kúskami špáratka, aby všetko dobre držalo.














Postupne sme pripevnili na sponú časť ( podlahu ) všetky strany už ozdobeného domčeka.



















Spojili sme bočné steny a strechu.

















Takto vyzerá iba pospájaný a tak si už len dozdobíme. Snehom z bielka spojíme všetky strany,















strechu a urobíme si cencúle. Potom posypeme troška práškovým cukrom aby to vyzeralo že u nás už aj snežilo :-) Z trubičiek, ktoré si nakrájame na požadovanú veľkosť si urobíme budúci plot a pripevníme ho našim super lepidlom - snehom z bielka...












Vrchnú časť trubičiek opäť prilepímme snehom. A už dozdobíme okolie chalúpky podľa vlastnej fantázie. V našom prípade sme dozdobili stromčekami, mikulášom, snehuliakom a čo nám zostali trubičky, tie sme si nakrájali a poukladali vedľa domčeka ako drevo na zimu.







A hotovo ...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...